Pagina afdrukken

VCV: Verslag Cabaret Duo Kapikiran

29 dec

VCV Verslag Cabaret Duo Kapikiran

op dinsdag 21 november 2017 in zaal Overkamp

 

Yasemin en Funda Kapikiran, samen het Duo Kapikiran uit Deventer, verzorgden een optreden in de grote zaal. Op humoristische wijze laten zij veel miscommunicatie zien tussen de Nederlandse en de Turkse cultuur. Aangezien dit thema ook uitermate geschikt is voor onze partners werden deze mede uitgenodigd en waren er 95 aanwezigen.

Blij verrast door de grote opkomst opende Diny de avond met het gedicht: Lang leve de leut. Eerst kwam Yasemin als traditioneel geklede Turkse vrouw Fatma op het toneel, inclusief hoofddoek en jurk over broek en slofjes aan . Zij liep driftig over het podium en maakte gekscherend contact met het publiek, dat goed reageerde met de nodige kreten.  Alle stereotypen kwamen voorbij.

Vooral toen de rasechte Twentse buurvrouw Lenie op bezoek kwam en er een levendig tafereel werd neergezet. Beide vrouwen waren zwanger en dat was aanleiding tot een serieus gesprek over het geslacht van de baby. Fatma had al 3 dochters en wilde persé een zoon om de Turkse traditie te waarborgen. Fatma werd ook gezien als degene die geen zoon kon baren.                

Lenie ging voor een gezond kind: “maakt neet oet, as ’t maor lieke en rech is”.  Met het publiek werd de gezinssamenstelling onder de loupe genomen, waarbij de man met alleen dochters te horen kreeg:  “Jan, je kunt er niks van”. Er werd smakelijk om gelachen. Lenie beviel als eerste in het bijzijn van haar man, een gruwelijke gedachte voor Fatma. Zij begreep ook niet, dat zij niet werd toegelaten bij haar buurvrouw tijdens de middagrust.                                                                                                                                                    

Toen bekend werd, dat de oudste dochter verkering had met een Nederlandse jongen, was het huis te klein: 2 geloven op 1 kussen, daar slaapt de duivel tussen. Het klonk ons nog bekend in de oren.

Na de pauze stelden de dames zich voor in hun dagelijkse leven en daaruit bleek, dat zij weliswaar zussen zijn, maar zich door omstandigheden in verschillende mate  hebben aangepast aan de Nederlandse cultuur. Yasemin, getrouwd met een Turkse man, leeft traditioneler dan Funda, die met een Nederlandse man meer ingeburgerd is. Beiden hebben een goede opleiding genoten en werken op school en het gemeentehuis, waar ze ook de nodige cultuurverschillen tegenkomen.                                                                                               

Er was gelegenheid tot het stellen van vragen en daar werd goed gebruik van gemaakt. Om de beurt gingen zij in op soms heel persoonlijke situaties.  De actuele toestand in Turkije met Erdogan baart hen veel zorgen. Zij reizen er momenteel niet meer naar toe.

Namens de aanwezigen werd het duo door de voorzitter bedankt voor de komische uitvoering met een serieuze ondertoon. Humor en respect werken ontspannend bij verschil in opvattingen. Naast de envelop met inhoud werd hen door ”Sinterklaas” een pak pannekoekmeel aangeboden, een cultuurproduct van de Vragender molen.

Onder luid applaus namen zij afscheid.

De aanwezigen werden bedankt voor hun komst en wel thuis gewenst!

Onder het genot van een drankje bleven veel bezoekers nog gezellig kletsen na een geslaagde avond .

Uitgelicht

Het Hammerplein

Aanleg van 't Hammerplein bij MFA van start!

Lees verder »

Uitgelicht

Nieuw dorpsplan Vragender

Nieuw dorpsplan Vragender online

Lees verder »

Uitgelicht

Glasvezel buitengebied Vra...

Glasvezel buitengebied Vragender

Glasvezel buitengebied Vragender

Lees verder »