Pagina afdrukken

Het dorp

Hartelijk welkom op de Website van Vragender.

Vragender is één van de acht kernen van de gemeente Oost Gelre. Door haar ligging op een stuwwal uit de ijstijd is het geologisch en historisch gezien een zeer interessante kleine kern.

In de loop van haar geschiedenis is Vragender mede door de agrarische bedrijvigheid van de bewoners uitgegroeid tot het prototype van een Esdorp in Nederland.

Vanuit alle windrichtingen betekent een tocht naar Vragender dat de bezoeker een klim maakt naar de dorpskern op de Bult. Als een beeld van een hartelijke begroeting wordt het silhouet van het dorp bepaald door de ranke torenspits van de Antonius van Padua Parochiekerk en de statige wieken van de nog volop in bedrijf zijnde korenmolen de Vier Winden.

In het dorp en haar buitengebied wonen ongeveer elfhonderd trotse Achterhoekers die een afspiegeling willen zijn van de regionale mentaliteit die zich vooral profileert in de grote hang naar gemeenschapszin (het dorp telt een dertig tal verenigingen) en een levenshouding van onderlinge sociale zorg en respectvolle tolerantie.

Een drietal uitstekende horecagelegenheden onthalen u desgewenst graag op plaatselijke of regionale gerechten bij uitstek. Een combinatie van deze culinaire verwennerij met een wandeling of fietstocht in de omgeving van Vragender met haar karakteristieke Achterhoekse coulissen landschap aangevuld met het natuurmonument moerasgebied ‘Het Vragender Veen’ en een uitgestrekt bosgebied dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de meer recente historie van de streek ‘De Schans’, is zeker een bezoek waard.

Vragender is een uniek stukje ‘echt Achterhoek’ op de site en in natura.

Uitgelicht

Het Hammerplein

Aanleg van 't Hammerplein bij MFA van start!

Lees verder »

Uitgelicht

Nieuw dorpsplan Vragender

Nieuw dorpsplan Vragender online

Lees verder »

Uitgelicht

Glasvezel buitengebied Vra...

Glasvezel buitengebied Vragender

Glasvezel buitengebied Vragender

Lees verder »